یک گفته بسیار معروف در جهان تجارت وجود دارد که "شما نصف پول بازاریابی خود را حرام میکنید، اما متاسفانه، هیچوقت نمیفهمید کدام نصفه را." طبیعی است که شرکتهای بزرگی همچون پارسآنلاین، بامیلو و ... مشکل چندانی با این موضوع نداشته باشند. آنها به راحتی میلیونها تومان خرج تبلیغات خود میکنند تا به تدریج بهترین رسانهها را بشناسند و بازگشت سرمایه شرکت خود را در طولانیمدت میسنجند.
اما هر هزار تومانی که یک کسب و کار کوچک خرج تبلیغات خود میکند، باید تبدیل به سود شود و در غیر این صورت، بقای این کسب و کار در خطر خواهد بود. بنابراین، چنین کسب و کاری باید بتواند در سریعترین حالت ممکن، میزان موفقیّت تبلیغات خود را اندازه بگیرند. که یعنی لازم است با یکی از دادههای آماری مهم به اسم نرخ بازگشت سرمایه و طریقۀ محاسبه آن آشنا باشد.
بازگشت سرمایه یا ROI چیست؟
برای اینکه دقیقاً بفهمید که بازاریابی شما چقدر موثر است، میبایست مقدار بازگشت سرمایه (که به انگلیسی Return on Investment یا به اختصار ROI خوانده میشود) در تبلیغات خود را اندازه بگیرید. همانطور که احتمالاً تا الان دیگر فهمیدهاید، ROI به معنی نرخ پول به دست آمده نسبت به پول سرمایهگذاری شده است.
بگذارید با ذکر یک مثال به موضوع نگاه کنیم: شرکت شما در زمینه تعمیرات قطعات سختافزار فعالیّت دارد و میانگین سود خالص کسب و کارتان بابت هر مشتری، 50 هزار تومان است. اما در حال حاضر مشتریان زیادی ندارید. بنابراین برای اینکه بتوانید مشتری جذب کنید، یک تبلیغ 250 هزار تومانی در روزنامه چاپ میکنید. با این حساب، اگر بخواهید سر به سر هزینهها را رد کنید، به چند مشتری نیاز دارید؟ پنج تا. اما مشخصاً همینکه بتوانید هزینه و سود را سر به سر کنید، کافی نیست. چون به معنی آن است که بازگشت سرمایه شما 0% بوده است. پس برای اینکه بازگشت سرمایه داشته باشید، باید بیشتر از پنج مشتری بدست آورید.
حتما بخوانید: بازاریابی دهان به دهان چیست و چگونه در آن موفق شویم؟
بدست آوردن نرخ بازگشت سرمایه یا ROI
یک فرمول ساده برای بدست آوردن ROI را میتوانید در تصویر زیر ببینید:
پس در مثالی که آوردیم، اگر شما بتوانید با تبلیغ خود 6 کار تعمیر بگیرید و در نتیجه 300 هزار تومان سود کنید، فرمول شما این شکلی خواهد بود:
(300 - 250) / 250 = 0.2
درست است. با گرفتن شش کار،شما سود کردهاید و بازگشت سرمایه شما معادل 20% بوده است. اما اگر فقط 4 کار بگیرید:
(200 - 250) / 250 = - 0.2
این یعنی تبلیغ شما (حداقل به صورت مستقیم) بازگشت سرمایه نداشته و به ضررتان تمام شده است.
با همین فرمول ساده میتوان ارزیابی خوبی از نتیجۀ روشهای بازاریابی مختلف داشت و آنها را برای یافتن بهترین راهکارهای تبلیغاتی با هم مقایسه کرد.
البته لازم است به این نکته دقت داشته باشید که در این فرمول، فرض ما بر آن است که شما هزینههای تولید و عرضه محصول یا خدمات خود را از کل سود کم کردهاید و در نتیجه سود خالص از تبلیغ را بدست آوردهاید. ولی اگر قرار باشد، این هزینهها را هم در فرمول خود در نظر بگیریم، آنوقت معادله ما به شکل زیر در خواهد آمد:
مقایسه روشهای تبلیغاتی مختلف با نرخ بازگشت سرمایه
بیایید به داستان خودمان برگردیم. خب، شما در یک روزنامه تبلیغ دادید و توانستید 100 هزار تومان درآمد داشته باشید. اما بد نیست قبل از آنکه به طور جدیتر بر روی تبلیغات در روزنامه تمرکز کنید، یک روش دیگر را هم امتحان کنید: مثلاً تبلیغات گوگل را. شما 400 هزار تومان بر روی تبلیغات گوگل سرمایهگذاری کردید و در نهایت توانستید 12 مشتری پیدا کنید. پس:
حتما بخوانید: دیجیتال مارکتینگ چیست؟ + تدوین استراتژی موفق در 9 قدم(600 - 400) / 400 = 0.50
این یعنی، بازگشت سرمایه تبلیغ گوگل برای شما 50% بوده است و تبلیغات گوگل دو برابر موثرتر از تبلیغات روزنامهای عمل کرده است. به این ترتیب شما متوجه میشوید که بهتر است بیشتر هزینه بازاریابی خود را صرف این روش کنید.
تا به حال آمار وب سایت خودتون رو تحلیل کردید؟!
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
پس به هیچوجه نباید تاثیر تحلیل نرخ بازگشت سرمایه در کاهش هزینهها و افزایش بازدهی تبلیغات خود را دست کم بگیرید و حتماً این متغیر را اندازهگیری کنید.
سختیهای اندازهگیری دقیق بازگشت سرمایه
البته، اندازهگیری نرخ بازگشت سرمایه هم پیچیدگیهای خودش را دارد که باعث میشود هیچوقت نتوانیم دقیقاً ROI بازاریابی خود را مشخص کنیم. در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:
- وقتی یک مشتری از طریق تبلیغ شما جذب میشود، ممکن است خدمات شما را به دوست خود معرفی کند (که یعنی بازاریابی دهان به دهان). اما لحاظ کردن سود حاصل از این مشتری در نرخ بازگشت سرمایه، کار را کمی دشوار میکند.
- تاثیر برخی روشهای تبلیغاتی را نمیتوان به راحتی اندازهگیری کرد. یعنی هدف برخی از تبلیغات شما اصلاً این نیست که مشتری مستقیماً تماس بگیرد و در نتیجه، باید راهی دیگر برای اندازهگیری آنها پیدا کنید.
- اگر بخواهیم سختگیرانه به موضوع نگاه کنیم، لازم است هزینۀ وقت صرف شده توسط کارمندان را نیز در محاسبه خود لحاظ کنیم.
- و اما مهمترین مساله در اندازهگیری بازگشت سرمایه این است که در بسیاری موارد، این فقط یک شیوه بازاریابی نیست که مخاطب را جذب میکند. بلکه مجموعهای از شیوههای بازاریابی مختلف است.
نقش مسیر تبدیل کاربر به مشتری در ROI
در تحلیل تخصصی ROI، شما باید بتوانید نقاط مواجهه مشتری را به درستی شناسایی و آنها را اندازه بگیرید. بیایید مساله را با یک مثال بررسی کنیم:
تبلیغات روزنامه شما توانست 6 مشتری جدید برای کسب و کارتان به وجود آورد. یکی از این مشتریها، خدمات شما را به دوست خود معرفی میکند. این دوست در گوگل جستجو میکند، بر روی تبلیغ گوگل شما کلیک کرده و به سراغ وبسایت کسب و کارتان میآید، اما خرید خود را انجام نمیدهد. با اینحال، فردای همان روز، تبلیغ شما را در یک سایت دیگر میبیند و اینبار تصمیم میگیرد فرآیند خرید را کامل کند. حالا به من بگویید که دقیقاً کدام روش بازاریابی باعث جذب این مشتری شده است؟
خب، در چنین شرایطی، یک نگاه خوب برای تقسیم اعتبار این است که: اولین مواجهه و آخرین مواجهه از اعتبار بالایی در تبدیل کاربر برخوردار باشند، اما قدمهای میانی نیز عوامل موثری در نظر گرفته شوند.
مزایای اندازهگیری دقیق بازگشت سرمایه
اما این بررسی دقیقتر ROI چرا به سود شماست؟ ساده است. چون با بررسی دقیقتر نرخ بازگشت سرمایه، شما میتوانید جوابی برای تمام سوالات زیر پیدا کنید:
- کدام فعالیتهای بازاریابی بیشترین پتانسیل را برای بازگشت سرمایه کوتاهمدت و کدام برای بلندمدت داشتهاند؟
- تاثیر بازاریابی دهان به دهان در رشد کسب و کار شما تا چه حد است؟
- ارزش طولانیمدت یک مشتری چقدر است؟
- مشتریان شما بیشتر با روشهای بازاریابی مستقیم (مثل ارسال نامه، برگزاری سمینار و ...) ارتباط برقرار میکنند یا روشهای بازاریابی نرم و تصویری (مثل بروشور، وبسایت و ...)؟
- و ...
اندازهگیری دقیقتر ROI به لطف گوگل آنالیز
همانطور که دیدید، اگر نرخ بازگشت سرمایه را به طور دقیقتری مشخص کنیم، میتوانیم اطلاعات بسیار بیشتری را در مورد مشتری و ارزش او برای شرکتمان بدست آوریم. اما برای اینکار لازم است مسیر مشتری را با دقت بیشتری زیر نظر بگیریم و به علاوه، هزینۀ زمان مصرف شده توسط کارمندان شرکت را هم تا جای ممکن حساب کنیم.
البته شاید بررسی مسیر مشتری در بازاریابی آفلاین کار سختی باشد، چون معمولاً به صورت دستی است. اما در بازاریابی آنلاین، به لطف نرمافزارهای تحلیلگر آنلاین (از جمله و به خصوص گوگل آنالیز) ما میتوانیم نرخ بازگشت سرمایه را با دقتی واقعاً بالا بررسی نماییم.
هنگام استفاده از این نرمافزارهای تحلیلگر، معمولاً شما میتوانید یک مدل برای اندازهگیری تاثیر هر قدم مشتری انتخاب کنید. این یعنی میتوانید اعتبار فروش را به اولین یا آخرین مواجهه او با شرکت نسبت دهید یا این اعتبار را در بین قدمهای مختلف تقسیم کنید.
حتما بخوانید: عوامل موثر در رتبه گوگل بر طبق یک میلیون نتیجۀ جستجو
نتیجهگیری
اینکه همیشه حواستان به بازگشت سرمایه یک تبلیغ باشد و آن را اندازه بگیرید، به شما کمک میکند که در طولانیمدت بهترین روشهای تبلیغاتی را بشناسید و از هزینههای بازاریابی خود تا جای ممکن بکاهید. بنابراین لازم است هر چه زودتر راهکاری برای شناسایی روش جذب مشتریان پیدا کنید و نرخ بازگشت سرمایه یا ROI تبلیغات خود را اندازه بگیرید. در مطالب بعدی خود سعی میکنیم بیشتر مبحث تحلیل بازاریابی را باز کنیم.
دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
مجتبی
سلام وقت بخیر ممنون از مقاله خوبتون
یه سوال؛ فرض کنید یک شرکتی دفتر بسیار بزرگی اجاره میکنه و این مسئله هزینههای جاریش (هزینه محصول) رو افزایش میده. با فرض اینکه این شرکت به چنین دفتر بزرگی احتیاج نداشته چطور میشه این خطا رو در محاسبه ROI پوشش داد؟ چون در واقع این مسئله در پایین اومدن درصد ROI نقش داشته.
باتشکر
سبا حیدری
سلام! خوشحالم که مقاله به دلت نشسته.
در مورد سوالت، وقتی شرکتی یه هزینه اضافی مثل اجاره دفتر بزرگ رو داره که بهش احتیاج نداره، برای دقیقتر محاسبه کردن ROI، میتونی اون هزینه رو به عنوان یه هزینه غیرضروری یا غیرعملیاتی در نظر بگیری و از محاسبات ROI خارج کنی. اینجوری میتونی به یه درصد واقعیتر از ROI برسی.
به عنوان راه حل دوم میتونید تحلیل حساسیت انجام دهید تا ببینید چطور تغییرات در هزینههای اجاره دفتر بر ROI تأثیر میذاره. این تحلیل به شما کمک میکند تا درک بهتری از تأثیر هزینههای مختلف روی بازگشت سرمایه داشته باشید.
ممنون که سوالت رو مطرح کردی! اگر باز هم سوالی داشتی، در خدمتم.
محمدتقی اشکان
خوب اگه عدد (کل درآمد – کل هزینه) منفی دراومد تکلیف چیه
حامد رضوی
خب این یعنی روی ضرر هستیم و باید فرایندهای بازاریابی و تبلیغات رو بهینه کنیم یا تغییر بدیم.
رضا
سلام، ممنون از محتوای روان و جامعی که تولید کردید. استفاده از مثال بابت هر موضوع یادگیری رو راحت تر کرده، ممنون از شما
مهدی .ن
سلام , واقعا دستتون درد نکنه خیلی استفاده کردم, براتون سلامتی و موفقیت روز افزون آرزو میکنم….
مرضیه اقبالی
سلام ممنون از آرزوی خوبتون
خوشحالیم که براتون مفیده بوده مهدی جان
علی محمد افشار
خیلی بهتر میشد مقاله از تعاریف به سمت کاربردهای واقعی می رفت!
در هر حال بلاگ جالبی دارید.
ممنون آقای رهبری بابت پست جالبتون
سهیل رهبری
ممنون از شما جناب افشار. فکر می کنم کاربردهای واقعی مساله مشخص هستن. مثلاً توی سرویس تبلیغات گوگل، یک استراتژی پرداخت وجود داره به ROAI یا Return on advertising investment. شما میگید که من میخوام در ازای هر 1000 تومان هزینه، 2000 تومان فروش داشته باشم و گوگل جوری تبلیغات شما رو پیش میبره که به این هدف برسید. حالا همین رو توسعه بدید به روشهای دیگه تبلیغات و حتی این سوال رو بپرسید که با این حساب، آینده تبلیغات چه شکلیه.
علی آبائی
سلام بسیار عالی بود، با سپاس از اقای رهبر عزیز
سهیل رهبری
خواهش می کنم، خوشحالم که این مطلب رو دوست داشتید
شبنم
این گونه آموزشا نیاز به ویدیو داره، اگر فیلم کار میکردین، موفقتر بودین. بعضی آموزشا رو نمیشه مقاله ای نوشت.
سهیل رهبری
کلیت بازگشت سرمایه یا همون ROI خیلی پیچیده نیست. اما در مورد بخشی که راجع به آنالیتیکس صحبت شد موافق هستم. در آینده سعی میکنیم به سمت آموزش ویدئویی برای ابزارهای این چنین هم حرکت کنیم. باز هم ممنون از نظر شما.
مبین
بسیار عالی بود . ممنون از سایت خوبتون